La storia della Pinsa Romana
Vrijwel iedereen is bekend met de Pizza Napoletana. Is de Pinsa Romana hier dan een tegenhanger van? Het antwoord is ‘nee’, omdat de Pinsa Romana een op zichzelf staand product is. Dit komt doordat de samenstelling van de Pinsa Romana volledig verschilt van de Pizza Napoletana. Via internet is te vinden dat de Pinsa Romana een eeuwenoud Romeins recept is zeer lang terug zou gaan in de Italiaanse geschiedenis. Geweldige marketing, maar de Pinsa Romana is begin deze eeuw uitgevonden door Corrado di Marco.
Wat maakt de Pinsa nu zo bijzonder? Typerend voor het Pinsa-deeg is dat het naast tarwebloem ook sojabloem en rijstebloem bevat. Hierdoor ontstaat een heerlijk aromatisch deeg met een extreem hoge wateropname (tot wel 80% van het eigen gewicht). Voor bereiding wordt alleen (koud) water, olie, zout en gist gebruikt. Door het deeg 72 uur te laten rijzen en rijpen ontstaat een fermentatieproces waardoor aroma’s, smaak en verteerbaarheid enorm verbeteren. Pinsa Romana is dus niet alleen lekkerder én gezonder; extreem licht verteerbaar, bevat tot 75% minder zout, 33% minder vet, 20% minder koolhydraten, bevat alleen natuurlijke suikers en is GMO vrij. Dit betekent dat het meel niet genetisch gemanipuleerd is en worden er naast pure olie geen dierlijke vetten gebruikt. Deze Pinsa wordt sinds kort ook glutenvrij aangeboden. Hierdoor kunnen ook diegene die gluten intolerant zijn genieten van een Pinsa Romana.!
Di Marco heeft inmiddels 5000 afnemers wereldwijd. Denk hierbij aan Dubai, Australië en de USA. Ook Nederland hoort in dit rijtje en wel in de Grote Houtstraat 148 in Haarlem
In dit filmpje leggen Alberto Di Marco en Marco Montuori het hele verhaal rondom de Pinsa Romana uit. Zet wel de Engelse ondertiteling aan. 2e filmpje is de uitreiking van SVH eerst erkende pizzaiolo in Olanda
L’Autentica Pinsa Romana!! Buon Appetito